
Kleiklinkers?
Kleiklinkers zijn ook wel gekend als keramische klinkers of gebakken klinkers. Ze zijn gemaakt van gedroogde rivierklei die gebakken wordt onder een erg hoge temperatuur. Door die procedure bezitten de klinkers een heleboel sterke en positieve kenmerken. De kleiklinkers staan gekend om hun duurzaamheid: van slijtage zul je niet snel last hebben.
Keramische klinkers zijn ideaal voor de aanleg van een terras, oprit of pad. Er is een grote variatie in kleuren en uitvoeringen, zodat ze werkelijk bij elke woonstijl passen! De kleur hangt af van de kleisoort die gehanteerd wordt.
Er komen geen kleurpigmenten aan te pas: kleiklinkers zijn in de kern gekleurd en zullen dus niet van kleur veranderen. Geel- en roodtinten komen vaak voor, maar ook bruin en zwart zijn bijvoorbeeld opties.
Voor- en nadelen van betonklinkers
Voordelen:
- Kleiklinkers zijn weinig poreus (minder dan betonklinkers), waardoor mossen en algen weinig of geen kans krijgen.
- Doordat de klinkers weinig poreus zijn, zijn ze eveneens vorstbestendig. Kleiklinkers zullen niet beschadigd zijn na een (strenge) winter. Ook hoef je je dus geen zorgen te maken over gladheid in de winter.
- Kleiklinkers zijn, in tegenstelling tot andere soorten klinkers of tegels, bijzonder kleurvast.
- Keramische klinkers behoeven weinig onderhoud.
- De klinkers hebben een prachtige natuurlijke uitstraling.
- Het assortiment is groot: kies uit verschillende kleuren, vormen, afwerkingen en legpatronen.
Nadelen:
- Wat het prijskaartje betreft: kleiklinkers zijn relatief duur. Betonklinkers zijn dan een goedkoper alternatief, al zijn kleiklinkers kwalitatief gezien nog dat tikkeltje beter.
Verschillende uitvoeringen zijn mogelijk!
Met kleiklinkers kan je veel verschillende richtingen uit. Niet alleen qua kleur zijn de mogelijkheden groot; je hebt bovendien de keuze uit diverse legpatronen, formaten en afwerkingen. Zo is er voor elk wat wils, of je nu van een strakke moderne of landelijke uitstraling houdt.
Getrommelde kleiklinkers
U kan ervoor kiezen om de keramische klinkers al dan niet te laten ’trommelen’. Dit is een techniek waarbij kleine (scherpe) hoekjes en randen van de klinkers worden afgebroken in een trommel. Het resultaat is een rustieke klinker met een onregelmatigere en meer authentieke look.
Wist u dat er ook verschillende types kleiklinkers bestaan, afhankelijk van de productiewijze? Zo zijn er bijvoorbeeld ook keramische klinkers met een strakke, minder ruwe lijnvoering (vormbak of strengpers kleiklinkers). Deze worden dan in een vorm geplaatst of uit een streng geperst door een machine.